Bioenergia on uusiutuvaa energiaa. Se on siis ympäristöystävällistä ja puhdasta, eikä kuormita maapalloa. Energiaa saadaan erilaisista biomassoista. Näitä ovat esimerkiksi puu, peltokasvit ja bioperäiset jätteet. Bioenergia on hiilidioksidineutraalia energiaa, eli se ei lisää ilmakehän hiilidioksidipäästöjä. Biomassojen poltosta vapautuva hiili nimittäin sulautuu takaisin biomassaan pidemmällä aikavälillä tarkasteltuna.
Kun fossiiliset polttoaineet korvataan biomassoista valmistettavilla polttoaineilla, saadaan vähennettyä kasvihuonekaasupäästöjä. Tämä on omiaan hidastamaan ilmastonmuutosta. Biomassoja käyttämällä voidaan myös vähentää muita energiantuotannosta aiheutuvia haittavaikutuksia, joihin kuuluvat esimerkiksi raskasmetalli- ja rikkipäästöt. Kotimaisten biomassojen käyttäminen on ekoteko myös siinä mielessä, että se edistää energiantuotannon omavaraisuutta. Biomassojen käyttäminen luo työpaikkoja maaseudulle ja haja-asutusseuduille, joten se on siinäkin mielessä hyväksi Suomen taloudelle.
Puu on kaikkein tärkeimmässä asemassa
Suomessa biomassojen käytön osuus energiateollisuudessa on korkeampi kuin missään muussa teollisuusmaassa. Puun merkitys biomassojen käytössä on suuri ja se onkin tärkein energianlähde. Uusiutuvan energian osuus koko Suomen energiankulutuksesta on noin 40 %. Ainoastaan puun osuus tästä jo melkein 30 %.
Kaikista suurin puuenergian käyttäjä on metsäteollisuus, joka on Suomessa valtava ala. Metsäteollisuus hyödyntää energiantuotannossa hakkuuhaketta ja myös erilaisissa prosesseissa syntyviä puupohjaisia sivutuotteita. Metsäteollisuudesta syntyviä sivutuotteita hyödynnetään siten, että niistä tehdään biopolttoainetta. Biopolttoaineet soveltuvat loistavasti liikennekäyttöön.
Mistä muualta bioenergiaa saadaan?
Peltobiomassat, kierrätyspolttoaineet, biopohjaiset polttonesteet ja biokaasulla tuotettu energia ovat toistaiseksi olleet varsin vähäisessä roolissa Suomen energiantuotannossa. Kaikkien noiden bioenergian muotojen merkitys on hiljalleen kasvamassa, sillä fossiilisille polttoaineille on ryhdytty etsimään vaihtoehtoja enenevissä määrin. Ihmiset ovat heränneet ilmastonmuutokseen, mikä on saanut kuluttajat etsimään ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja. Seuraavien vuosien aikana voidaankin odottaa suuria muutoksia tapahtuvaksi. Ydinvoimalla tuotettua energiaa aletaan todennäköisesti käyttää aina vain vähemmän, mikä johtaa siihen, ettei ydinvoimaloita rakenneta lisää. Myös nykyisiä ydinvoimaloita joudutaan varmaankin sulkemaan.
Suomessa on hyvät edellytykset tuottaa toimivaa bioenergiaa riittävästi. Puu tulee varmasti jatkossakin olemaan kaikista tärkein bioenergian lähde, mutta siihen rinnalle voidaan olettaa tulevan muitakin bioenergian lähteitä. Bioenergia tulee myös olemaan edullisempaa, kun sitä on enemmän tarjolla. Tällöin kustannuksetkaan eivät ole esteenä bioenergian käytölle.