Keskustelu asumisen aiheuttamista hiilidioksidipäästöistä käy tasaisen kovana, mutta se ei poista sitä tosiasiaa, että Suomessa sähköä myös kuluu melkoisesti asumiseen johtuen pimeästä ja kylmästä talvesta. Sähkö on siis pakollinen paha, mutta sen vähentämisen lisäksi on jopa tärkeämpää ajatella, mistä se sähkö oikein loppupeleissä tulee. Mikäli sähkösi lähde on jokin päästötön ja uusiutuva, kuten vaikkapa vesi-, tuuli- tai aurinkovoima, eikä kulutuksesi ole mitään päätä huimaavaa, olet hyvinkin vastuullinen sähkön kuluttaja.
Monia kiinnostaa sähkössä myös sen hinta, johon voi vaikuttaa investoimalla omaan pientuotantoon. Tämä tarkoittaa sitä, että tuotat itse ainakin osan kuluttamastasi sähköstä. Näin sinun ei tarvitse maksaa itse sähköstä, mutta ei myöskään sen siirrosta. Mutta kyseessä on siis investointi, joten tarkastellaanpa sitä hieman lähemmin.
Tuotantolaitteiden hankinta
Monille tulee mieleen sähkön pientuotannosta pelkästään aurinkopaneelien asentaminen, mutta tämä ei suinkaan ole ainoa vaihtoehto. Sähköä voi tuottaa myös omalla tuulimyllyllä tai pienellä vesivoimalassa, kunhan vain kaikki luvat ovat kunnossa. Aurinkopaneelit ovat vain ylivoimaisesti yleisempiä, koska niiden asennus on helppoa ja ylläpito vaatii vain vähän työtä.
Kun hankit vaikkapa ne aurinkopaneelit, kannattaa pitää mielessä, että niiden asennustöihin voi hakea kotitalousvähennystä. Näin ollen sinun ei tarvitse kuin tilata paneelit ja asentaja, ja sinä saat löhöillä sohvalla kaikessa rauhassa – voit vaikka suunnata osoitteeseen https://nitro-casino.fi rentoutumaan pelien ääreen.
Sähkön myyminen sähköyhtiölle
Kun asennus on suoritettu kannattaa olla yhteydessä omaan sähköyhtiöön ja kysyä, ostavatko he asiakkaiden pientuotannolla tuotettua sähköä. Suurin osa sähköyhtiöistä tekee näin ja saat sähköllesi ihan reilun markkinahinnan. Perussääntö on kuitenkin se, että saat myydä pientuotantoasi vain nykyiselle sähköyhtiöllesi, joten edessä saattaa olla tilanne, jossa sinun pitää odottaa parikin kuukautta, että nykyinen sähkösopimuksesi vanhenee ja pääset vaihtamaan sellaiseen yhtiöön, joka ostaa ylituotantosi.
Sähkön myynnistä sähköyhtiölle pitää aina tehdä erillinen sopimus. Tästä saadut tulot ovat lähtökohtaisesti niin pieniä, että verottaja ei ole niistä kiinnostunut, mutta mikäli pientuotannollasi lämpiää jo jonkun toisenkin asumus, kannattaa kysyä verottajalta, oletko verovelvollinen vai et.